Timişoara, 14 aprilie 2021 – Horia Colibășanu a ajuns la un punct de dificultate maximă pe ruta nouă pe care vrea să o deschidă în premieră mondială

Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor, o echipă internațională de alpiniști de altitudine cu experiență în Himalaya, au început instalarea corzilor fixe pentru a urca pe o rută nouă pe vârful Dhaulagiri (8167 m.) în Nepal.

Una dintre cele mai dificile porțiuni ale ascensiunii o reprezintă un horn de trecere spre tabăra 1, mai sus de 5000 de metri. Echipa de alpiniști progresează zilnic cu aproximativ 5 metri verticali de coardă montată, măsură pe care o iau pentru a fi în siguranță atât la urcare, cât și la coborâre. Din tabăra de bază și până în prima tabără superioară au de străbătut o zonă foarte abruptă a muntelui, de aproximativ 600 de metri.

“Speram să mai găsim porțiunile de traseu echipate de noi în 2019. Din păcate au fost acoperite de zăpadă așa că o luăm de la capăt. Sunt zile cu efort mare. O zi echipăm, o zi ne odihnim. Partea bună este că știm ce avem de făcut și cunoaștem traseul. Suntem bine toți trei și până acum nu ne-am confruntat cu nicio situație care să ne solicite fizic mai mult decât ar fi nevoie în această etapă”, a transmis Horia Colibășanu din tabăra de bază prin telefonul-satelit.

Reușita proiectului “Dhaulagiri 2021” ar reprezenta o performanță deosebită, prin deschiderea unei noi rute, în premieră mondială. Cei trei sportivi se află la a treia tentativă de a urca pe creasta nord-vestică a muntelui. Horia Colibășanu a urcat prima oară pe vârful Dhaulagiri în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar.

În 2021, are loc cea de-a 22a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 17a în Himalaya.

Expediţia este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Horia Colibășanu este susținut pentru această expediție de partenerul principal Poka. Sunt alături de el partenerul tradițional FAN Courier, Comtim, Alliance Healthcare, Farmaciile Alphega, Cramele Recaș, Banca Transilvania, Global Vision, ZF Group TRW. Partenerii tehnici ai expediției sunt Mammut, SorinS, SportGuru și Federația Română de Alpinism și Escaladă. Comunicarea expediției este realizată cu sprijinul agenției Atu Advertising.

Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanuhimalaya.ro, pe pagina de Facebook Horia Colibășanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

CARIERA SPORTIVĂ

Horia Colibășanu este sportiv de performanță, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Rezultatele sale sportive au fost apreciate şi de preşedintele României Klaus Iohannis care i-a acordat lui Horia Colibășanu în iunie 2017 cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele: Ordinului Național “Steaua  României”, grad de Cavaler.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

Horia a participat la 22 expediții internaționale de-a lungul carierei sale, făcând echipă cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Cariera sa sportivă, dar și cea medicală, sunt surprinse în documentarul Superhombre, lansat în 2020 și premiat în cadrul mai multor festivaluri de film. Producția românească este al doilea proiect cinematografic, după documentarul “Pura Vida/The Ridge” produs de Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE, despre alpinistul spaniol Iñaki Ochoa. Acesta și-a pierdut viața într-o expediție pe Annapurna (2008), iar Horia, partenerul de expediție al lui Iñaki, și-a riscat viața pentru a-l salva. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei. Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții: nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”, “Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității “Piolet d’Or” (2009), medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.